Menu

33. Beogradski džez festival "DŽEZ VIZIJE"/"JAZZ VISIONS"

BJF2017
Kategorija
Koncertni program
Datum
29 oktobar 2017 19:30
Venue
Velika dvorana
Telefon
220-6060
Cena ulaznica: 1200, 1500 i 2000 dinara

Džez je danas, ponovo, najuzbudljivija i najkreativnija forma popularne muzike – i zato je vreme za vizije džeza i džez vizije.
Izbor umetnika se ove godine još više rukovodi ovim saznanjem, koje želimo da podelimo sa našom i svetskom javnošću. Orijentisali smo se, pre svega, na one vizionare savremenog zvuka koji su redefinisali džez u 21. veku, uspostavljajući aktivan odnos prema roku, posebno alternativnom, kao i elektronskoj plesnoj muzici. Ovakav pristup u izboru umetnika, vodi nas neumitno ka muzičarima mlađe i srednje generacije koji su širom sveta učinili ovaj ključni pomak, i ponovo pretvorili džez u aktuelnu muziku koja sa stavom opisuje svet oko sebe i svedoči o njemu.
Beogradski džez festival će i ove godine trajati redovnih pet dana, sa tradicionalnim duplim koncertnim programom svake večeri, u salama Doma omladine Beograda i u Sava centru, tokom kojeg ćemo predstaviti preko 20 sastava iz celog sveta i naše zemlje.

 

Mats Eilertsen “Rubicon” (Norveška)
Uporedo sa sporadičnom solo karijerom, norveški kontrabasista Mats Ejlertsen ostvario je upečatlјive rezultate u kolektivima Food, Nymark Collective, Dingobats i The Source, i kao sajdmen u sastavima Torda Gustavsena, Jakoba Janga, Hokona Kornstada, Solvejg Sletahjel i Volferta Brederoda. Internacionalni septet Rubicon njegov je dosad najambiciozniji projekat, sa kojim je debitovao kao lider pod okrilјem kuće ECM.

 Mats Eilertsen

 

Joshua Redman Trio (SAD)  
Saksofonista i kompozitor Džošua Redman je jedan od najharizmatičnijih džez umetnika iz generacije koja se na sceni pojavila devedesetih godina prošlog veka, tzv. „mladih lavova”. Objavio je 17 albuma kao lider i dva albuma sa kolektivom James Farm. Osvajao je visoke pozicije na godišnjim listama vodećih džez magazina i četiri puta bio nominovan za Gremi - poslednji put baš ovog proleća, za album u duu sa Bredom Meldauom.

Joshua Redman