Menu

33. Београдски џез фестивал "DŽEZ VIZIJE"/"JAZZ VISIONS"

BJF2017
Категорија
Концертни програм
Датум
29 октобар 2017 19:30
Простор
Велика дворана
Телефон
220-6060
Цена улазница: 1200, 1500 и 2000 динара

Џез је данас, поново, најузбудљивија и најкреативнија форма популарне музике – и зато је време за визије џеза и џез визије.
Избор уметника се ове године још више руководи овим сазнањем, које желимо да поделимо са нашом и светском јавношћу. Оријентисали смо се, пре свега, на оне визионаре савременог звука који су редефинисали џез у 21. веку, успостављајући активан однос према року, посебно алтернативном, као и електронској плесној музици. Овакав приступ у избору уметника, води нас неумитно ка музичарима млађе и средње генерације који су широм света учинили овај кључни помак, и поново претворили џез у актуелну музику која са ставом описује свет око себе и сведочи о њему.
Београдски џез фестивал ће и ове године трајати редовних пет дана, са традиционалним дуплим концертним програмом сваке вечери, у салама Дома омладине Београда и у Сава центру, током којег ћемо представити преко 20 састава из целог света и наше земље.

Mats Eilertsen “Rubicon” (Норвешка)
Упоредо са спорадичном соло каријером, норвешки контрабасиста Mats Ejlertsen остварио је упечатљиве резултате у колективима Food, Nymark Collective, Dingobats и The Source, и као sajdmen у саставима Torda Gustavsena, Jakoba Janga, Hokona Kornstada, Solvejg Sletahjel i Volferta Brederoda. Интернационални септет Rubicon његов је досад најамбициознији пројекат, са којим је дебитовао као лидер под окриљем куће ECM.

Mats Eilertsen

Joshua Redman Trio (САД)  
Саксофониста и композитор Džošua Redman је један од најхаризматичнијих џез уметника из генерације која се на сцени појавила деведесетих година прошлог века, тзв. „младих лавова”. Објавио је 17 албума као лидер и два албума са колективом James Farm. Освајао је високе позиције на годишњим листама водећих џез магазина и четири пута био номинован за Греми  - последњи пут баш овог пролећа, за албум у дуу са Bredom Meldauom.

Joshua Redman