Menu

45. Međunarodni filmski festival – FEST

Category
Movies
Date
24 February 2017 - 05 March 2017
Venue
Velika dvorana

FEST treću godinu za redom uspešno nastavlja predstavljanje svog novog koncepta, te će se i ove godine, sada već tradicionalno, najbolji filmovi nagrađivati u tri takmičarska programa, a veliki broj regionalnih, balkanskih i istočnoevropskih premijera među prvima na planeti pogledaće baš beogradska publika. Za kvalitet filmova pobrinuli su se umetnički direktor Jugoslav Pantelić, kao i selektor programa Granice, Thrills & Kills i Microwave - Mladen Đorđević. Na mlečnom putu, najnoviji film jednog od najznačajnijih domaćih reditelja Emira Kusturice, otvoriće 45. FEST, a publiku će ovom prilikom pozdraviti čuvena italijanska glumica Monika Beluči, koja u ovom filmu glumi glavnu ulogu. Na Svečanom zatvaranju biće prikazan film Tišina američkog reditelja Martina Skorsezea.

Na 45. FEST-u će biti prikazano 95 premijernih filmova.

Ovogodišnje programske celine su:

FILM OTVARANJA, GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM, SRPSKI FILM (takmičarski), GLAVNI PROGRAM VAN KONKURENCIJE, FEST45, FEST 45 GALA, FOKUS EVROPA, GRANICE (takmičarski), THRILLS & KILLS, MICROWAVE, FEST KLASIK, PLAZMA FESTIĆ, SPECIJALNE PROJEKCIJE, FILM ZATVARANJA

U Glavnom takmičarskom programu naći će se 15 filmova iz 12 zemalja: Hrvatske, Grčke, Rusije, Holandije, Iraka, Slovenije, Irana, Izraela, Češke, Italije, Francuske i Islanda.

Međunarodni takmičarski program ove godine predstavlja tematski različita ostvarenja – od onih koja se bave aktuelnim zlom terorizma do nostalgične komedije koja nas vraća u vreme plavih školskih kecelja iz doba socijalizma” – kaže umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić. Neki od reditelja čija se ostvarenja nalaze u glavnom programu su Haim Tabakman, Nevio Marasović, Pavel Lungin, Hana Jušić, Argiris Panimitropulos, Đuzepe Pičoni, Kiril Serbernikov, Damjan Kozole i drugi. Internacionalni petočlani žiri odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi, a biće dodeljena i nagrada žirija.

U istim kategorijama, nagrade će se dodeljivati i u nacionalnoj selekciji, a o njima će odlučivati internacionalni petočlani žiri. U nacionalnoj selekciji biće prikazano 7 filmova, od kojih premijerno 2– Rekvijem za Gospođu J. i Afterparty. Osim Bojana Vuletića i Luke Bursaća, u ovom programu takmiče se i Danilo Bećković, Dane Komljen, Tamara Drakulić, Filip Kovačević i Miloš Radović.

Treći takmičarski program je program Granice, u kome će biti prikazano 8 subverzivnih filmova iz Južne Koreje, Austrije, Poljske, Francuske, Italije, Irana, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država.

Fest klasik ove godine čine izuzetni dokumentarci o Abasu Kjerostamiju i Stenliju Kjubriku, restaurisane kopije filmova Oči čornije iz 1987. i Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije iz 1932, uz projekciju novoizrađene kopije nesumnjivo kultnog dela Skupljači perja, pedeset godina nakon svetske premijere u Kanu.

45. FEST predstaviće u Glavnom programu van konkurencije i favorite za Oskara u svim kategorijama, kao što su Ona, Mesečina, Po cenu života, Noćne zveri, Mančester na moru, Džeki, Trgovački putnik, Minsko polje, Moj život kao tikvica, Crvena kornjača, Nevidljivi faktori. Tu su i najnovija ostvarenja dobro poznatih reditelja: Bili Lin-heroj Ang Lija, So i vatra Vernera Hercoga, Divni dani u Aranhuezu Vima Vendersa, Američka draga Andree Arnold, Lični kupac Olivijea Asajasa, Džeki Pabla Larrena, Noćne zveri Toma Forda, To je samo kraj sveta Gzavijea Dolana, Kraljica Španije Fernanda Truebe, Tajni zapis Džima Šeridana, Ona Pola Ferhovena, Viking Andreja Kravčuka i mnogi drugi.

FEST ove godine još jednom pažnju posvećuje i najmlađoj publici za koju je namenjena posebna selekcija - Plazma Festić, a odlučio se i za jedan neobičan potez: u program je ponovo uveden film koji je već imao (slabo primetne) javne projekcije na našem tržištu da bi se javnosti skrenula pažnja na nelojalnu konkurenciju koja prati ostvarenja malih kinematografija u našim bioskopima. Film Žige Virca Huston we have problem, to nesumnjivo zaslužuje.

Ulaznice za festival biće puštene u prodaju 4. februara.

Velika dvorana SAVA CENTRA: 
Svečano otvaranje festivala u 19h cena ulaznice 500,00 dinara 
Projekcije koje počinju u 11h i 13.30h cena ulaznice 300,00 dinara
Projekcije koje počinju u 16.30h

cena ulaznice 350,00 dinara

Projekcije koje počinju u 19h i 22h cena ulaznice 400,00 dinara
Cena kompleta:
Projekcije koje počinju u 11h i 13.30h cena 2.430,00 dinara
Projekcije koje počinju u 16.30h cena 2.520,00 dinara
Projekcije koje počinju u 19h cena 3.690,00 dinara
Projekcije koje počinju u 22h cena 3.600,00 dinara

NAPOMENA: Prvih 7 dana (4-10. februara 2017.) prodaju se kompleti ulaznica, po terminskim linijama, sa 10% popusta na ukupnu cenu kompleta.

Ulaznice za otvaranje 45. FEST-a filmom Na mlečnom putu su rasprodate.

 

 

Pokrovitelj: Lukoil

Partneri: Telekom, Bambi, Ford, Gorki list

Medijski sponzori: RTS, Prva, Politika, Blic, Danas, Vreme, Novi magazin, Nedeljnik, Naxi radio, Radio3, Klasik TV

Filmski centar Srbije - pokrovitelj nagrada nacionalne selekcije i industry programa Fest Forward

FEST se zahvaljuje na pomoći i saradnji Ambasadi Kanade i Institutu Servantes.

 

PROGRAM FEST-a U SAVA CENTRU