Menu

45. Међународни филмски фестивал – ФЕСТ

Категорија
Филмски програм
Датум
24 фебруар 2017 - 05 март 2017
Простор
Велика дворана

ФЕСТ трећу годину за редом успешно наставља представљање свог новог концепта, те ће се и ове године, сада већ традиционално, најбољи филмови награђивати у три такмичарска програма, а велики број регионалних, балканских и источноевропских премијера међу првима на планети погледаће баш београдска публика. За квалитет филмова побринули су се уметнички директор Југослав Пантелић, као и селектор програма Границе, Thrills & Kills i Microwave - Младен Ђорђевић. На млечном путу, најновији филм једног од најзначајнијих домаћих редитеља Емира Кустурице, отвориће 45. ФЕСТ, а публику ће овом приликом поздравити чувена италијанска глумица Моника Белучи, која у овом филму глуми главну улогу. На Свечаном затварању биће приказан филм Тишина америчког редитеља Мартина Скорсезеа.

На 45. ФЕСТ-у ће бити приказано 95 премијерних филмова.

Овогодишње програмске целине су:

ФИЛМ ОТВАРАЊА, ГЛАВНИ ТАКМИЧАРСКИ ПРОГРАМ, СРПСКИ ФИЛМ (такмичарски), ГЛАВНИ ПРОГРАМ ВАН КОНКУРЕНЦИЈЕ, ФЕСТ45, ФЕСТ 45 ГАЛА, ФОКУС ЕВРОПА, ГРАНИЦЕ (такмичарски), THRILLS & KILLS, MICROWAVE, ФЕСТ КЛАСИК, ПЛАЗМА ФЕСТИЋ, СПЕЦИЈАЛНЕ ПРОЈЕКЦИЈЕ, ФИЛМ ЗАТВАРАЊА

У Главном такмичарском програму наћи ће се 15 филмова из 12 земаља: Хрватске, Грчке, Русије, Холандије, Ирака, Словеније, Ирана, Израела, Чешке, Италије, Француске и Исланда.

Међународни такмичарски програм ове године представља тематски различита остварења – од оних која се баве актуелним злом тероризма до носталгичне комедије која нас враћа у време плавих школских кецеља из доба социјализма” – каже уметнички директор Феста Југослав Пантелић. Неки од редитеља чија се остварења налазе у главном програму су Хаим Табакман, Невио Марасовић, Павел Лунгин, Хана Јушић, Аргирис Панимитропулос, Ђузепе Пичони, Кирил Серберников, Дамјан Козоле и други. Интернационални петочлани жири одлучиваће о наградама у категоријама: најбољи филм, најбољи сценарио, најбоља режија, најбоља мушка улога, најбоља женска улога и најбољи деби, а биће додељена и награда жирија.

У истим категоријама, награде ће се додељивати и у националној селекцији, а о њима ће одлучивати интернационални петочлани жири. У националној селекцији биће приказано 7 филмова, од којих премијерно 2– Реквијем за Госпођу Ј. и Афтерпарти. Осим Бојана Вулетића и Луке Бурсаћа, у овом програму такмиче се и Данило Бећковић, Дане Комљен, Тамара Дракулић, Филип Ковачевић и Милош Радовић.

Трећи такмичарски програм је програм Границе, у коме ће бити приказано 8 субверзивних филмова из Јужне Кореје, Аустрије, Пољске, Француске, Италије, Ирана, Мексика и Сједињених Америчких Држава.

Фест класик ове године чине изузетни документарци о Абасу Кјеростамију и Стенлију Кјубрику, рестаурисане копије филмова Очи чорније из 1987. и Београд, престоница Краљевине Југославије из 1932, уз пројекцију новоизрађене копије несумњиво култног дела Скупљачи перја, педесет година након светске премијере у Кану.

45. ФЕСТ представиће у Главном програму ван конкуренције и фаворите за Оскара у свим категоријама, као што су Она, Месечина, По цену живота, Ноћне звери, Манчестер на мору, Џеки, Трговачки путник, Минско поље, Мој живот као тиквица, Црвена корњача, Невидљиви фактори. Ту су и најновија остварења добро познатих редитеља: Били Лин-херој Анг Лија, Со и ватра Вернера Херцога, Дивни дани у Аранхуезу Вима Вендерса, Америчка драга Андрее Арнолд, Лични купац Оливијеа Асајаса, Џеки Пабла Ларрена, Ноћне звери Тома Форда, То је само крај света Гзавијеа Долана, Краљица Шпаније Фернанда Труебе, Тајни запис Џима Шеридана, Она Пола Ферховена, Викинг Андреја Кравчука и многи други.

ФЕСТ ове године још једном пажњу посвећује и најмлађој публици за коју је намењена посебна селекција - Плазма Фестић, а одлучио се и за један необичан потез: у програм је поново уведен филм који је већ имао (слабо приметне) јавне пројекције на нашем тржишту да би се јавности скренула пажња на нелојалну конкуренцију која прати остварења малих кинематографија у нашим биоскопима. Филм Жиге Вирца Huston we have problem, то несумњиво заслужује.

Улазнице за фестивал биће пуштене у продају 4. фебруара.

       

Велика дворана САВА ЦЕНТРА:  
Свечано отварање фестивала у 19h цена улазнице 500,00 динара
Пројекције које почињу у 11h и 13.30h цена улазнице 300,00 динара
Пројекције које почињу у 16.30h цена улазнице 350,00 динара
Пројекције које почињу у 19h и 22h цена улазнице 400,00 динара
   
Цена комплета:  
Пројекције које почињу у 11h и 13.30h 
цена 2.430,00 динара
Пројекције које почињу у 16.30h цена 2.520,00 динара
Пројекције које почињу у 19h цена 3.690,00 динара
Пројекције које почињу у 22h цена 3.600,00 динара

НАПОМЕНА: Првих 7 дана (4-10. фебруара 2017.) продају се комплети улазница, по терминским линијама, са 10% попуста на укупну цену комплета.

Улазнице за отварање 45. ФЕСТ-а филмом На млечном путу су распродате.

 

Покровитељ: Лукоил

Партнери: Телеком, Бамби, Форд, Горки лист

Медијски спонзори: РТС, Прва, Политика, Блиц, Данас, Време, Нови магазин, Недељник, Naxi радио, Радио3, Класик ТВ

Филмски центар Србије - покровитељ награда националне селекције и индустрy програма FEST Forward

ФЕСТ се захваљује на помоћи и сарадњи Амбасади Канаде и Институту Сервантес.

 

ПРОГРАМ ФЕСТ-а У САВА ЦЕНТРУ