Menu

VALERIJ GERGIJEV

valery_gergiev
Kategorija
Koncertni program
Datum
31 januar 2017 20:00
Venue
Velika dvorana
Cene ulaznica: 1500, 2000, 2500 i 3000 dinara

MUZIČKI DOGAĐAJ GODINE

NAJVEĆI DIRIGENT SVETA VALERIJ GERGIJEV
Simfonijski orkestar Marijinskog teatra


Izuzetno nam je zadovolјstvo da Vas obavestimo da SAVA CENTAR – jedna od naših najreprezentativnijih kulturnih institucija, priprema impresivan umetnički događaj, događaj godine, gostovanje svetski poznatog ruskog dirigenta Valerij Gergijeva sa čuvenim Orkestrom Marijinskog teatra,  jednim  od najstarijih orkestara u Rusiji,  31. januara  2017. godine u Velikoj dvorani Sava Centra.
Valerij Abisalovič Gergijev  - Valery Abisalovich Gergiev, pravi je predstavnik  Sankt Peterburg dirigenske škole, učenik legendarnog i jednog od najvećih dirigenta Rusije, profesora Ilјe Musina. U toku studija na Lenjingrad konzervatorijumu, Gergijev je pobedio na takmičenju Herbert fon Karajan, nakon čega je pozvan da se pridruži Kirov Teatru (sada Marijinskom) kao asistent  glavnog dirigenta. Godine 1988. Valerij  Gergijev imenovan je za muzičkog direktora pozorišta Marijinski, a 1996. je postao je umetnički i generalni direktor (vodeći  direktor orkestara , opere i baleta).
Međunarodna aktivnost jednog od najvećih dirigenata svih vremena, nije ništa manje intenzivna i bogata.  Debituje 1992. godine u Bavarskoj državnoj operi (M.Musorgski –''Boris Godunov''), 1993. godine u Kralјevskoj kući opere /Kovent Garden/ (P.I.Čajkovski- ''Evgenije Onjegin''), 1994. u Metropoliten operi (Đ.Verdi –''Otelo'' sa Plasido Domingom u naslovnoj ulozi).  Maestro uspešno nastavlјa da sarađuje sa velikim svetskim operskim kućama, radi sa Svetskim Orkestrom mira,  filharmonijama u Berlinu, Parizu, Beču, Nјujorku i Los Anđelesu, simfonijskim orkestrima Čikaga, Klivlenda, Bostona i San Franciska, Kralјevskim „Koncertgebau'' orkestrom (Amsterdam) i mnogim drugim  ansamblima. Od 1995. do 2008. godine Valerij Gergijev je vodeći dirigent Roterdamske filharmonije (ostaje počasni dirigent do današnjih dana), a od 2007. do 2015. godine bio je vodeći dirigent Londonskog simfonijskog orkestra. Od jeseni 2015. godine je glavni dirigent na čelu Minhenske filharmonije.
Kao zvezda dirigent, maestro Gergijev nosi veliki deo muzičkog sveta na ramenima, jedan je od onih čarobnjaka zvuka, koji mogu privući publiku i dočarati im muziku na takav način da osećaju kao da se zemlјa pokreće. Nјegovo inspirativno muziciranje, potpuno neverovatna energija, strast za muzikom, veliki  kvalitet  prijatelјstva i idealizma, daje mu jedinstveno mesto u svetu. Magični Valerij Gergijev, potpuno zaslužuje svoj rejting magazina ''Tajm'' kao jedan od 100 najuticajnijih lјudi.
Gostovanje velikog Valerija Gergijeva sa čuvenim simfonijskim orkestrom Marijinskog teatra svakako je najznačajniji muzički događaj godine u našoj zemlјi, zato prisustvujte  koncertu za sva vremena.

 

PROGRAM:

VALERIJ GERGIJEV I ORKESTAR MARIJINSKOG TEATRA

Solista Anika Vavić, klavir

Solista Roman Simović, violina

I deo

K. Debisi – “Popodne jednog fauna”

R. Ščedrin - Koncert za orkestar Br. 1 "Bezobrazni stihovi"

D. Šostakovič - Klavirski koncert Br.2- Solista Anika Vavić, klavir

A.Glazunov - Violinski koncert u A-molu, Op.82 - Solista Roman Simović, violina

II deo

G. Maler - Simfonija Br. 5