Menu

ВАЛЕРИЈ ГЕРГИЈЕВ

valery_gergiev
Категорија
Концертни програм
Датум
31 јануар 2017 20:00
Простор
Велика дворана
Цене улазница: 1500, 2000, 2500 и 3000 динара

МУЗИЧКИ ДОГАЂАЈ ГОДИНЕ

НАЈВЕЋИ ДИРИГЕНТ СВЕТА ВАЛЕРИЈ ГЕРГИЈЕВ
Симфонијски оркестар Маријинског театра


Изузетно нам је задовољство да Вас обавестимо да САВА ЦЕНТАР – једна од наших најрепрезентативнијих културних институција, припрема импресиван уметнички догађај, догађај године, гостовање светски познатог руског диригента Валериј Гергијева са чувеним Оркестром Маријинског театра,  једним  од најстаријих оркестара у Русији,  31. јануара  2017. године у Великој дворани Сава Центра.
Валериј Абисалович Гергијев  - Valery Abisalovich Gergiev, прави је представник  Санкт Петербург диригенске школе, ученик легендарног и једног од највећих диригента Русије, професора Иље Мусина. У току студија на Лењинград конзерваторијуму, Гергијев је победио на такмичењу Херберт фон Карајан, након чега је позван да се придружи Киров Театру (сада Маријинском) као асистент  главног диригента. Године 1988. Валериј  Гергијев именован је за музичког директора позоришта Маријински, а 1996. је постао је уметнички и генерални директор (водећи  директор оркестара , опере и балета).
Међународна активност једног од највећих диригената свих времена, није ништа мање интензивна и богата.  Дебитује 1992. године у Баварској државној опери (М.Мусоргски – "Борис Годунов"), 1993. године у Краљевској кући опере /Ковент Гарден/ (П.И.Чајковски- ''Евгеније Оњегин''), 1994. у Метрополитен опери (Ђ.Верди –''Отело'' са Пласидо Домингом у насловној улози).  Маестро успешно наставља да сарађује са великим светским оперским кућама, ради са Светским Оркестром мира,  филхармонијама у Берлину, Паризу, Бечу, Њујорку и Лос Анђелесу, симфонијским оркестрима Чикага, Кливленда, Бостона и Сан Франциска, Краљевским „Концертгебау'' оркестром (Амстердам) и многим другим  ансамблима. Од 1995. до 2008. године Валериј Гергијев је водећи диригент Ротердамске филхармоније (остаје почасни диригент до данашњих дана), а од 2007. до 2015. године био је водећи диригент Лондонског симфонијског оркестра. Од јесени 2015. године је главни диригент на челу Минхенске филхармоније.
Као звезда диригент, маестро Гергијев носи велики део музичког света на раменима, један је од оних чаробњака звука, који могу привући публику и дочарати им музику на такав начин да осећају као да се земља покреће. Његово инспиративно музицирање, потпуно невероватна енергија, страст за музиком, велики  квалитет  пријатељства и идеализма, даје му јединствено место у свету. Магични Валериј Гергијев, потпуно заслужује свој рејтинг магазина ''Тајм'' као један од 100 најутицајнијих људи.
Гостовање великог Валерија Гергијева са чувеним симфонијским оркестром Маријинског театра свакако је најзначајнији музички догађај године у нашој земљи, зато присуствујте  концерту за сва времена.

 

ПРОГРАМ:

ВАЛЕРИЈ ГЕРГИЈЕВ И ОРКЕСТАР МАРИЈИНСКОГ ТЕАТРА

Солиста Аника Вавић, клавир

Солиста Роман Симовић, виолина

I део

К. Дебиси – “Поподне једног фауна”

Р. Шчедрин - Концерт за оркестар Бр. 1 "Безобразни стихови"

Д. Шостакович - Клавирски концерт Бр.2- Солиста Аника Вавић, клавир

А. Глазунов - Виолински концерт у А-молу, Оп.82 - Солиста Роман Симовић, виолина

II део

Г. Малер - Симфонија Бр. 5