Menu

Hor Sretenjskog manastira iz Moskve

hor_sretenjski_manastir
Category
Concerts
Date
20 October 2018 20:00
Venue
Velika dvorana
Cena ulaznica: 1800, 2100 i 2500 dinara

Nakon što su u oktobru prošle godine iz opravdanih razloga morali da odlože koncert, Hor Sretenjskog manastira iz Moskve sa radošću najavlјuje nastup u velikoj dvorani Sava Centra u maju mesecu ove godine, gde će pored uobičajenog repertoara duhovnih pesama izvoditi i tradicionalne ruske narodne i ratne pesme i najlepše ruske romanse.
Hor Sretenjskog manastira mnogo puta je nastupao u Kremlјu pred stranim delegacijama i gostima predsednika Ruske Federacije.
Obzirom da na nastupe u inostranstvu hor odlazi samo u izuzetnim prilikama  sa povodom, ovo je jedinstvena prilika da ih publika u Srbiji vidi i čuje van zidina manastira.  
 Od 2005 godine, hor Sretenjskog manastira je postao glavni hor koji prati službe Nјegove Svetosti Patrijarha i njegove pastoralne posete eparhiji Ruske pravoslavne crkve u Rusiji i inostranstvu.  
Takođe ostao je upamćen i njihov nastup na otvaranju zimskih Olipijskih igara u Sočiju gde su nastupili sa najvećom operskom zvezdom današnjice Anom Netrebko.
Prvu i jedinu svetsku turneju su održali 2007 godine povodom objedinjenja Ruske pravoslavne crkve i tada su nastupali SAMO u najvećim gradovima sveta među kojima su Nјju Jork , Sidnej , Pariz , London, Berlin , Madrid , Tokijo , Peking …
Repertoar hora, pored duhovne muzike, sadrži i najpoznatije ruske pesme , pesme u slavu otadžbinskog rata i popularne i poznate ruske romanse koje čine osnovu prepoznatnjivosti ruske muzike.     
Osnovu hora čine monasi i diplomci Moskovskog teološkog fakulteta i Akademije. Ne manje važan deo tima su i pevači iz Moskovske akademije za horsku umetnost, Moskovskog konzervatorijuma i moskovske Muzičke akademije.
Horske nastupe eminentni kritičari s pravom nazivaju "muzičke liturgije", bez obzira na sadržaj repertoara. Snaga njihovih glasova i muzikalnost koju imaju u sebi, donosi emociju slušaocima koji u tom trenutku mogu osetiti svu širinu i toplinu slovenske ruske duše i duhovnosti.
To je novo "pročitavanje": neponovlјiv, produhovlјeni način izvođenja, koji omogućava savremenoj publici da ih čuje i oseti duhovnu sušitinu pesme bilo da je narodna,patriotska, marševska ...
Sastav i izbor glasova horaSretenjskog manastira nema premca u svetu i to je svakako zasluga dirigenta hora - Nikona Stepanoviča Žile, zaslužnog umetnika Rusije, diplomiranog muzičara Ruske muzičke akademije, koji potiče iz svešteničke porodice.
24 soliste, čiji muzički nivo je bez premca, sa ravnotežom svojih ukrasnih pevačkih glasova, čine hor Sretenjskog manastira fenomenom  svetske muzike. Spoj njihovih glasova u jedan ton, nosi neverovatnu snagu i preciznost u pevanju što za slušaoca čini jedno novo umetničko iskustvo.