Menu

Multimedijalna pozorišna predstava - „FBI – DOSIJE TESLA“

dosije_tesla22
Category
Programs on stage
Date
18 December 2016 20:21
Venue
Velika dvorana
Telephone
220-6060
Cene ulaznica: 2000, 2500 i 3000 dinara

Ove godine, svet proslavlјa jubilej - sto šezdeset godina rođenja Nikole Tesle, a grad Novi Sad osamdeset godina od proglašenja Nikole Tesle za počasnog građanina. U sklopu obeležavanja pomenutih jubileja, Tesla Global Forum, iz Novog Sada, u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem, a u saradnji sa multimedijalnim umetnikom dr Neletom Karajlićem realizuje pozorišnu predstavu, scensko-muzički spektakl, „FBI – DOSIJE TESLA“.

Predstava je u potpunosti multimedijalnog karaktera: umesto klasične scenografije koristi se 3D tehnologija, sa ukupno dvesta pedeset kvadratnih metara projekcionog platna, koristi se pet video projektora najnovije generacije, kao i inteligentna robotizovana resveta. Osim originalne muzike i songova u predstavi se kombinuje originalno snimlјeni filmski materijal sa dokumentarim materijalima i 3D animacijama.

Radnja predstave se odvija na ulicama, u klubovima i tajnim odajama grada Nјujorka, neposredno posle smrti Nikole Tesle. U pretpostavci da je Tesla iza sebe ostavio veliku tajnu, čije bi posedovanje moglo da donese klјučnu prevagu i odluči ishod drugog svetskog rata (u toku je ratna 1943. godina), u potragu za „tajnom“ uklјučuju se obaveštajne službe najvećih svetskih, međusobno suprostavlјenih sila. Simultano sa zanimlјivom obaveštajnom i krimi pričom i još zanimlјivijim raspletom, odvija se i paralelni tok radnje koji prikazuje život Nikole Tesle - od rođenja i odrastanja u Smilјanu i Gospiću, preko školovanja i prvih epohalnih naučnih otkrića u Evropi, do njegovog naučnog i pronalazačkog trijumfa u Americi, sa svim usponima i padovima koje jedna takva karijera podrazumeva i, na kraju, njegov odlazak sa životne scene, na Božić, sedmog januara, te 1943. godine.

Autor projekta je Nele Karajlić. Nikolu Teslu igra Nikola Rakočević, a Huvera, direktora FBI, Nebojša Glogovac (u filmskom formatu), Artura Satija, šefa njujorškog podzemlјa igra Marko Gvero, a tu su i Bojan Dimitrijević, Vaja Dujović, Ivan Zablaćanski, kao i glumci Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Gajin, Milorad Kapor i Nebojša Savić. Na sceni se, uklјučujući statiste, pojavlјuje oko četrdeset učesnika.

U čast proglašenja Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture, premijera predstave «FBI – DOSIJE TESLA» počinje tačno u 20 časova i 21 minut (20:21).