Menu

17. БФИ - ДРЕЗДЕН ФРАНКФУРТ КОМПАНИЈА ИГРЕ

BFI19_dresden
Категорија
Музичко-сценски
Датум
22 децембар 2020 20:00
Простор
Велика дворана
Телефон
220-60-60
Цена улазница: 1500, 1900 и 2300 динара

ОБАВЕШТЕЊЕ

Због новонастале ситуације и забране окупљања у затвореним просторима, представа Дрезден Франкфурт компаније игре која је била заказана за 03. новембар помера се на 22.12.2020.

Све улазнице важе за нови термин.

БЕОГРАДСКИ ФЕСТИВАЛ ИГРЕ

 

 


Светска премијера за Београдски фестивал игре

Јакопо Годани, лауреат Награде Јован Ћирилов – за корак даље, у оквиру 16. Београдског фестивал игре

Међународно признат кореограф, Јакопо Годани рођен је у Ла Специји, у Италији, где је 1984. године почео да учи балет и модерну игру у Центру Лоредане Ровање. Три године је студирао визуелне уметности у Школи лепих уметности у Карари, а 1986. године је примљен на усавршавање у међународном центру за игру Мориса Бежара – Мудра у Бриселу. Као професионалац, Годани је дебитовао 1988. године, наступајући у неколико париских трупа савремене игре. У Бриселу је 1990. године основао сопствену компанију и започео кореографску каријеру. Од 1991. до 2000. године, био је први солиста у Балету Франкфурт под вођством Вилијама Форсајта, и истовремено сарађивао са овим кореографом у стварању многих наслова. Годани је кореографску каријеру развијао креирајући оригинална дела за велики број светских компанија, као што су: Краљевски балет у Лондону, Бајерски државни Балет, Национална компанија игре из Мадрида, Холандски театар игре, Краљевски дански балет, Балет Британске Колумбије, Балет Капитол из Тулуза, Балет Театра миланске Скале, Краљевски фламански Балет, Фински национални Балет, Балет државне Опере у Берлину, Сиднејска компанија игре, Балет израелске Опере, Сузан Делал Центар, Холандски национални балет, Атербалето, Балет Монте Карла, Компанија Цедар Лаке, и многе друге. Годани је постао уметнички директор Форсајт компаније (касније Дрезден Франкфурт компанија игре) почетком сезоне 2015/2016. Његов рад је истовремено софистициран, телесан и сиров. Он користи колективну снагу у форми једног организма, на посве артикулисан начин. Он осмишљава све сегменте дела, од иницијалне кореографије, преко дизајна простора, објеката, околине и поставке сцене, пише текстове и концепт за драматургију, стилизује имиџ извођача осмишљавањем костима, ствара и развоја иновативне начине коришћења расвете, видео радова и пројекција, креира и прилагођава музику за неке од својих комада… Годани је саставио тим професионалаца који слично размишљају, како би заједно, током целокупног процеса развијали оригиналне идеје, вођени креативним и иновативним приступом који има за циљ сагледавање напредног савременог света.

Дрезден Франкфурт компанија игре делује подједнако у оба града, а њен уметнички директор је међународно признати кореограф Јакопо Годани. Репертоар трупе се састоји углавном од Годанијевих радова. Његов циљ је продукција живог иновативног кореографског језика, оног који захтева виртуозност у свом изразу, постављајући физичке изазове пред играче. На овом путовању, традиционално наслеђе уметничке игре спаја се са савременим размишљањем, што доводи до креације јединственог ансамбла. Партнери трупе су области Саксонија и Хесе, односно градови Дрезден и Франкфурт на Мајни, као и приватни донатор и јавни спонзори. Трупа је смештена у просторима дрезденског Европског центра за уметност HELLERAU и франкфуртског Депоа Bokenhajmer.