Menu

Олафур Арналдс

olafur
Категорија
Концертни програм
Датум
20 новембар 2019 20:30
Простор
Велика дворана
Телефон
220-60-60
Цена улазница: 2200, 3200, 3700, 4200 динара

У среду 20. новембра, концерт у Сава Центру одржаће маестрални исландски музичар Олафур Арналдс и том приликом промовисати један од најбољих албума XXI века "Re:member”.

Током последњих година, 33-годишњи пијаниста, мултиинструменталиста и композитор Олафур Арналдс константно је откривао и себе и музику која га инспирише и провоцира. Муза га је водила на заиста потпуно другачије стране: од улоге бубњара у hardcore бенду и свирања Шопена са Алисом Саром От, преко сарадње са бројним локалним (исландским) уметницима у оквиру Mercury Classics пројекта (Island Songs) и компоновања музике за култну ТВ серију "Broadcurch", до сарадње са Јанусом Расмусеном на њиховој визији електронске/техно/клупске музике кроз Kiasmos. Успут је правио музику и за балет и за филм. Складиштио је сва та искуства, технички напредовао, ширио круг уметника који га инспиришу и спремао се за коначни излазак из чауре. Арналдс је на "Re:member"-у, који је званично његов четврти (соло) студијски албум, сва та сирова искуства свирања различитих жанрова пустио да се преплићу и комбинују без филтрирања, а у исто време ушао је у срж креативног процеса у којем уметник током стварања потпуно излази из зачараног круга туђих и сопствених очекивања и навика.

Ако за тренутак замислите групу музичара, неколико кључних имена популарне музике XX века - нека то примера ради буду Жан Мишел Žar, Pink Floyd, Ерик Сати и Aphex Twin - како седе и стварају заједнички музику коју ће нека следеће свемирска сонда носити до прве откривене планете с интелигентим облицима живота, то што би направили могло би врло лако да личи на оно што ствара Олафур Арналдс. За нас лаике то би био један пачворк класичне музике и амбијента, рокенрол сензибилитета и "уради сам" сналажљивости, старинских и модерних инструмената и низа јединица и нула, топлине и отуђености, запитаности и меланхолије, вештачке интелигенције и оног најједноставнијег у човеку. Када преслушате "Re:member “ закључак је баш лак: Олафур Арналдс је са друге планете, ту нема никакве дилеме.

"Re:member” је чаролија која нам помаже да будемо комплетни, да осетимо сваки део тела и сваку своју мисао. Он је нада и радост коју можемо да пронађемо једни у другима када најзад успемо да се повежемо или када најзад имамо нешто да поделимо."

У судару технологије са инспирацијом, импровизације са тренингом, планете Исланд са остацима планете Земље, ту негде себи свако једном мора да постави питање: шта тачно ја радим овде? Одговоре тражимо или не. Неки од нас баш вешто симулирају запитаност, док неки други толико изнуре себе у тој потрази да просто забораве шта је тачно било питање. Олафур Арналдс је неко ко одговор на питање ко смо и шта представљамо тражи за све нас. Његов албум “Re:member” дело је чисте ренесансне љубави уобличене применом технологијом XXI века и исконском жељом да се дође да одговора.

Свет је изненада прошле године напустио јединствени Јохан Јохансон, али за онај суптилни део емоција које само музика може да изазове и да их извуче у први план, ту су и даље алхемичари Нилс Фрахм, Макс Рихтер, Олафур Арналдс и други који још откривају себе и значај који музика има и у ово време отуђености и површности.

Концерт Олафура Арналдса није "само" музички догађај године у Србији, ово је онај тренутак у простору и времену који може да инспирише на разне велике ствари генерације људи који још нису сигурни у свој таленат и своја осећања. Овај концерт се слуша широм отвореног срца.

Организатор концерта, Charm Music, посебно жели да омогући младима да посете овај културни догађај, с тога ће они испод 22 године улазнице из II категорије (редовна цена: 3700 динара) моћи да купе са 25% попуста, односно по цени од 2770 динара. Ове улазнице важиће само уз личну карту.

Улазнице за овај догађај биће доступне од петка, 26. јула на благајни Сава Центра, као и на свим продајим местима мреже Ticket Vision i online na www.tickets.rs