Menu

Хор Сретењског мастира из Москве

hor_sretenjski_manastir
Категорија
Концертни програм
Датум
17 мај 2019 19:30
Простор
Велика дворана
Цене улазница: 1800, 2100 и 2500 динара

Након што су у октобру прошле године из оправданих разлога морали да одложе концерт, Хор Сретењског манастира из Москве са радошћу најављује наступ у великој дворани Сава Центра у мају месецу ове године, где ће поред уобичајеног репертоара духовних песама изводити и традиционалне руске народне и ратне песме и најлепше руске романсе.
Хор Сретењског манастира много пута је наступао у Кремљу пред страним делегацијама и гостима председника Руске Федерације.
Обзиром да на наступе у иностранству хор одлази само у изузетним приликама  са поводом, ово је јединствена прилика да их публика у Србији види и чује ван зидина манастира.  
Од 2005 године, хор Сретењског манастира је постао главни хор који прати службе Његове Светости Патријарха и његове пасторалне посете епархији Руске православне цркве у Русији и иностранству.  
Такође остао је упамћен и њихов наступ на отварању зимских Олипијских игара у Сочију где су наступили са највећом оперском звездом данашњице Аном Нетребко.
Прву и једину светску турнеју су одржали 2007 године поводом обједињења Руске православне цркве и тада су наступали САМО у највећим градовима света међу којима су Њју Јорк , Сиднеј , Париз , Лондон, Берлин , Мадрид , Токијо , Пекинг …
Репертоар хора, поред духовне музике, садржи и најпознатије руске песме , песме у славу отаџбинског рата и популарне и познате руске романсе које чине основу препознатњивости руске музике.     
Основу хора чине монаси и дипломци Московског теолошког факултета и Академије. Не мање важан део тима су и певачи из Московске академије за хорску уметност, Московског конзерваторијума и московске Музичке академије.
Хорске наступе еминентни критичари с правом називају "музичке литургије", без обзира на садржај репертоара. Снага њихових гласова и музикалност коју имају у себи, доноси емоцију слушаоцима који у том тренутку могу осетити сву ширину и топлину словенске руске душе и духовности.
То је ново "прочитавање": непоновљив, продуховљени начин извођења, који омогућава савременој публици да их чује и осети духовну сушитину песме било да je народна,патриотска, маршевска ...
Састав и избор гласова хораСретењског манастира нема премца у свету и то је свакако заслуга диригента хора - Никона Степановича Жиле, заслужног уметника Русиjе, дипломираног музичара Руске музичке академије, који потиче из свештеничке породице.
24 солисте, чији музички ниво је без премца, са равнотежом својих украсних певачких гласова, чине хор Сретењског манастира феноменом  светске музике. Спој њихових гласова у један тон, носи невероватну снагу и прецизност у певању што за слушаоца чини једно ново уметничко искуство.