Menu

ЕКСКЛУЗИВНО ИЗВОЂЕЊЕ ОПЕРЕ "ТОСКА"

tosca
Категорија
Музичко-сценски
Датум
14 мај 2018 19:30
Простор
Велика дворана
Телефон
220-6060
Цена улазница:: 600, 900, 1200 и 1500 динара

ЕКСКЛУЗИВНО ИЗВОЂЕЊЕ ОПЕРЕ "ТОСКА" НА 41.РОЂЕНДАН САВА ЦЕНТРА  

У ГОДИНИ ОБЕЛЕЖАВАЊА 150 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА  НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Ексклузивно извођење опере "Тоска" Ђакома Пучинија одржаће се 14. маја 2018. у Сава центру, поводом обележавања 41. рођендана те београдске дворане.
Италијански институт за културу у Београду у сарадњи са Народним позориштем у Београду, Сава центром и Фондацијом Пучинијевог фестивала из места Торе дел Лаго, представља оперу “Тоска” у години у којој се прославља и 150 година од оснивања Народног позоришта у Београду. Тим поводом на конференцији за медије говорили су: Давиде Скалмани, директор Италијанског института за културу у Београду; Александар Симић, уредним програма Сава Центра и Јанко Синадиновић, директор Опере Народног позориште у Београду.
По први пут ће маестралне италијанске сценографије својствене великом театру на отвореном простору бити употребљене  на великој позорници Сава центра. Поставка "Тоске" у Сава центру је продукција Пучинијевог фестивала из Торе Дел Лага, места у којем је Пучини живео и које  га је инспирисало за многа његова дела. Овај  фестивал је најзначајнији догађај посвећен Пучинију који се одвија сваке године у присуству на хиљада гледалаца. Посебна пажња се посвећује сценографијама које су право уметничко и техничко ремек-дело. Овогодишњој "Тоски " посебан печат даће редитељ Енрико Ванцина, познат у свету италијанске кинематографије који је и сам музичар. Сценографија има фундаменталну улогу у драмском развоју опере чија кулминација се дешава у финалу  у којем се истичу визуелност и утисак који сцена оставља на публику. Музика, драма и сценографија стапају се у велики спектакл.
Биће то јединствена прилика да се чују гласови италијанских солиста Паолете Мароку (Тоска), Дарија Ди Вјетрија (Каварадоси) и Алберта Газалеа (Скарпија) под диригентским вођством Алберта Веронезија, председника Фондације Пучинијевог Фестивала из Торе Дел Лага. Народно позориште у Београду учествује са својим оркестром и хором. Костими су оригиналне креације Фестивала. Реч је о сарадњи која слави културне односе између Италије и Србије а у знаку великог музичара и оперског композитора двадесетог века који је највише извођен  и цењен од стране публике широм света.
Подршку пројекту пружила је Банка Интеса.
Улазнице за италијанску поставку опере "Тоска" у продаји на благајнама Сава Центра и Народног позоришта.