Menu

33. Београдски џез фестивал "DŽEZ VIZIJE"/"JAZZ VISIONS"

BJF2017
Категорија
Концертни програм
Датум
30 октобар 2017 19:30
Простор
Велика дворана
Телефон
220-6060
Цена улазница: 1200, 1500 и 2000 динара

Џез је данас, поново, најузбудљивија и најкреативнија форма популарне музике – и зато је време за визије џеза и џез визије.
Избор уметника се ове године још више руководи овим сазнањем, које желимо да поделимо са нашом и светском јавношћу. Оријентисали смо се, пре свега, на оне визионаре савременог звука који су редефинисали џез у 21. веку, успостављајући активан однос према року, посебно алтернативном, као и електронској плесној музици. Овакав приступ у избору уметника, води нас неумитно ка музичарима млађе и средње генерације који су широм света учинили овај кључни помак, и поново претворили џез у актуелну музику која са ставом описује свет око себе и сведочи о њему.
Београдски џез фестивал ће и ове године трајати редовних пет дана, са традиционалним дуплим концертним програмом сваке вечери, у салама Дома омладине Београда и у Сава центру, током којег ћемо представити преко 20 састава из целог света и наше земље.

 

Donny McCaslin Group (САД)
Када је дебитовао на фестивалу, 1990. на Коларцу, саксофониста Doni Mekaslin био је само један од талентованих студената у квинтету Gerija Bartona. Други пут (2006) је на истом месту већ био десна рука Dejva Daglasa. А сада нам долази као музичка душа Bouvijevog епитафа „Blackstar“ и аутор велике посвете „Beyond Now“, лауреат награде Pol Aket festivala North Sea Jazz 2017, и џез музичар године у анкети радија Jazz FM.

Donny McCaslin

 

Матија Дедић: "Three sides of jazz" feat. Gene Jackson & Joris Teepe (Хрватска/САД)
Специјални гост: Васил Хаџиманов (Србија)
На прошлогодишњој додели Porina (најугледнија награда хрватске музичке заједнице) пијаниста и композитор Матија Дедић освојио је највећи број признања  - чак шест, укључујући и главну награду за албум године („Матија свира Арсена“). На овогодишњем, трећем фестивалском наступу представиће програм са актуелног албума „Dedicated“ у пратњи интернационалног трија, ауторски соло програм и дуо са гостом Василом Хаџимановим.

Matija Dedic