Menu

ДАНИ РУСКЕ ДУХОВНЕ КУЛТУРЕ

DRusKult
Категорија
Музичко-сценски
Датум
23 октобар 2017 20:00
Простор
Велика дворана
Телефон
220-6060
Цена улазница: 800, 1000 и 1200 динара

 

Државни Академски Руски Народни Хор “Митрофан Пјатницки”


“Културне манифестације Русије  у централној и југоисточној Европи“

Под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије

Државни Академски Руски Народни Хор “Митрофан Пјатницки” је један од најпознатијих руских уметничких састава који на свом репертоару има народне песме и игре, те се сматра и својеврсном ризницом руске уметности и традиције.
Основао га је  2. марта 1911. године водећи истраживач, сакупљач и популаризатор руског народног стваралаштва Митрофан Јефимович Пјатницки. Окупио је талентоване интерпретаторе, желећи да упозна градско становништво са народним умећем. Са правом га називају уметничка лабораторија фолклора који сакупља, популаризује руско народно стваралаштва и пружи могућност да се доживи дубока уметничка вредност руске народне песме и игре.
Ансамбл,  носи титулу “Национално благо”, састоји се од хора, оркестра и плесне групе. Додела гранта Председника Руске Федерације дала је могућност да се сачува огромно богатство претходних генерација Хора, обезбеди континуитет рада, подмладе ансамбли, ангажују најбољи солисти Русије. Овај ансамбл обавезан је учесник свих манифестација од државног значаја.
О хору “Митрофан Пјатницки” снимљени су играни и документарни филмови, а иза себе имају велики број плоча и дискова.
И данас он негује непоновљива стваралачка умећа, и даље је непроцењиво благо националног идентитета, а наступ ансамбла “Митрофан Пјатницки”је еталон хармоније сценске и народне уметности.