Menu

АУДИЦИЈА

audicija2017
Категорија
Музичко-сценски
Датум
09 новембар 2017 20:00
Простор
Велика дворана
Цене улазница: 2200, 1700, 1200, 900 din

„Аудиција“ је култна представа настала у децембру 1984. године као део наставног процеса на Академији сценских уметности у Сарајеву, први пут изведена на Отвореној сцени ОБАЛА, где је после изведена 150 пута.
Само пар година након отварања сарајевске Академије, студенти првих генерација глуме, развијајући задатак који се зове “скица за лик и имитацију”, уз помоћ професора Боре Стјепановића, долазе до представе која ће постати популарна под именом “Аудиција”.
Након што је освојила место у срцима Сарајлија, тадашњи студенти Адмир Гламочак, Емир Хаџихафизбеговић, Сенад Башић, Јасмин Гељо, Саша Петровић, Жељко Кецојевић, Младен Нелевић, Харис Бурина, Бранко Ђурић и Жељко Нинчић, постају имена која зна цела бивша Југославија.
Ликови из ”Аудиције” Богољуб Шаулић, Кј(р)аљевић Мај(р)ко, Мустафа Суџука, Симонида Пухало, Мима Крчић, Давор Стевановић... заправо су постојали. Не под тим именима и презименима, али били су кандидати на пријемном испиту на АСУ, које их је глумачка екипа ”Аудиције” гледала, а после уз дораду имитирала.
1986. године, осам од десет горе поменутих глумаца, потписују свој први професионални уговор са менаџером Раком Ђокићем који организује велику југословенску турнеју. Своју представу изводе више стотина пута, а остаје забележено да у Београду, у Сава Центру, редови за куповину карата бивају дуги неколико стотина метара. Представа ”Аудиција” и данас држи многе рекорде по посећености, па је тако у Лисинском за 11 дана распродала 33 представе што до дан данас никоме није успело. У склопу југословенске турнеје ова представа играла је 50 пута у београдском Дому Синдаката, где се сваки пут тражила карта више.
Само у Београду су продали преко 120.000 карата, преко 70.000 у Загребу, док у Сарајеву се и не може проценити колико је њих погледало ову представу.
”Аудиција” је једини сценски пројекат који је доживио еx-Yу турнеју. Представу је одгледало преко 2,5 милиона људи.
Поводом 25. годишњице настанка „Аудиције“ у Сарајеву су се 20. децембра 2009. године скупили сви глумци из оригиналне поставке и одржали две представе на ”Обали”. Забележено је да је Академија сценских умјетности у Сарајеву, која је била иницијатор и организатор овог окупљања, имала преко 15.000 резервација за ову представу, док ”Обала” има само 300 места.
33 године послије настанка представе, на иницијативу продуцента Аднана Мунџића, ”Аудиција” се поново окупила, те ће у организацији ”Стаге Продуцтион” и „Мусиц Стара“ одржати представе у Београду, Новом Саду и другим местима широм Србије.