Menu

52. БИТЕФ - ОДИЛО. ЗАТАМЊЕЊЕ. ОРАТОРИЈУМ

odilo
Категорија
Музичко-сценски
Датум
13 септембар 2018 20:00
Простор
Сцена Велике дворане
Телефон
220-60-60
У продаји су улазнице само за 17ч - Цена 2500 дин

Продуцент  Словенско младинско гледалишче, Центар за урбану културу „Кино Шишка", Љубљана, Словенија
Аутор  Петер Млакар, Драган Живадинов
Режија  Драган Живадинов

О ПРЕДСТАВИ
Позоришна представа Одило. Затамњење. Ораторијум. премијерно је приказана у ова несигурна времена, непосредно пред могуће избијање новог светског сукоба. Геостратешки и геополитички интереси, нови успон национализма и расизма. Са сличном су ситуацијом били суочени наши преци пред почетак Другог светског рата и током њега. Одило Глобочник представља мрачну фигуру словеначке историје. Он је Словенац који је био у самом врху хијерархије немачког нацистичког устројства. То је Словенац који се обратио маси на једном од злогласних нирнбершких нацистичких скупова. Словенац који је спровео Операцију Рајнхард и тако узроковао смрт милиона људи. Словенац који је измислио концентрационе логоре. Словенац који је био на челу концентрационог логора Рижарна. Ова копродукција Младинског и Кина Шишка, заснована на текстуалним масама Петера Млакара и Драгана Живадинова, у потпуности је свесна опасности времена у ком живимо и у ком се поново суочавамо са успоном национализма и расизма. Кључни елементи пројекта су, према томе,  јасно антинацистичко становиште, затирање Глобочниковог имена и спречавање повампирења његових дела. Ова представа изричито одбија да прихвати његова дела и националсоцијализам као нешто нормално. Штавише, спровођењем ритуалног убијања његовог имена, представа жели да са Одилом Глобочником, као и са нацизмом и фашизмом, буде свршено једном за свагда, да спречи да се они врате и поново завладају. Ритуалним убијањем, представа подстиче буђење свести о персонализованом злу, одбијајући притом да се уклопи у позоришне идентификационе оквире. Националсоцијализам је највећи реализам у историји човечанства!

 
 

Издавање пословног простора

Sava Centar izdavanje poslovnog prostora

Угоститељске услуге

Sava Centar ugostiteljske usluge

Техничке услуге

Sava Centar tehničke usluge

Радно време благајне - Важно обавештење!

  • tick ruka
  • Због Одлуке Владе Републике Србије о забрани јавног окупљања у затвореним просторијама благајна Сава Центра неће радити до даљњег.


ВАЖНО: Сава Центар не сноси одговорност за оштећење и украдене улазнице. Улазницу не можете заменити или тражити повраћај новца. У случају отказивања  догађаја извршиће се повраћај новца. Најстрожије је забрањено коришћење мобилних телефона, фото-апарата или било какве опреме за снимање слике и звука у простору у коме се одржава програм. У објекту Сава Центра је забрањено пушење.