Menu

Мултимедијална позоришна представа - „ФБИ – ДОСИЈЕ ТЕСЛА“

dosije_tesla22
Категорија
Музичко-сценски
Датум
18 децембар 2016 20:21
Простор
Велика дворана
Телефон
220-6060
Цене улазница: 2000, 2500 и 3000 динара

 

Ове године, свет прославља јубилеј - сто шездесет година рођења Николе Тесле, а град Нови Сад осамдесет година од проглашења Николе Тесле за почасног грађанина. У склопу обележавањa поменутих јубилеја, Тесла Глобал Форум, из Новог Сада, у копродукцији са Српским народним позориштем, а у сарадњи са мултимедијалним уметником др Нелетом Карајлићем реализује позоришну представу, сценско-музички спектакл, „ФБИ – ДОСИЈЕ ТЕСЛА“.

Представа је у потпуности мултимедијалног карактера: уместо класичне сценографије користи се 3Д технологија, са укупно двеста педесет квадратних метара пројекционог платна, користи се пет видео пројектора најновије генерације, као и интелигентна роботизована ресвета. Осим оригиналне музике и сонгова у представи се комбинује оригинално снимљени филмски материјал са документарим материјалима и 3Д анимацијама.

Радња представе се одвија на улицама, у клубовима и тајним одајама града Њујорка, непосредно после смрти Николе Тесле. У претпоставци да је Тесла иза себе оставио велику тајну, чије би поседовање могло да донесе кључну превагу и одлучи исход другог светског рата (у току је ратна 1943. година), у потрагу за „тајном“ укључују се обавештајне службе највећих светских, међусобно супростављених сила. Симултано са занимљивом обавештајном и крими причом и још занимљивијим расплетом, одвија се и паралелни ток радње који приказује живот Николе Тесле - од рођења и одрастања у Смиљану и Госпићу, преко школовања и првих епохалних научних открића у Европи, до његовог научног и проналазачког тријумфа у Америци, са свим успонима и падовима које једна таква каријера подразумева и, на крају, његов одлазак са животне сцене, на Божић, седмог јануара, те 1943. године.

Аутор пројекта je Неле Карајлић. Николу Теслу игра Никола Ракочевић, а Хувера, директора ФБИ, Небојша Глоговац (у филмском формату), Артура Сатија, шефа њујоршког подземља игра Марко Гверо, а ту су и Бојан Димитријевић, Ваја Дујовић, Иван Заблаћански, као и глумци Српског народног позоришта Александар Гајин, Милорад Капор и Небојша Савић. На сцени се, укључујући статисте, појављује око четрдесет учесника.
У част проглашења Новог Сада за Европску престоницу културе, премијера представе «ФБИ – ДОСИЈЕ ТЕСЛА» почиње тачно у 20 часова и 21 минут (20:21).