Menu

БУНТ 4.0

bunt
Категорија
Концертни програм
Датум
14 новембар 2016 20:00
Простор
Велика дворана
Телефон
220-6060
Цена улазница: 600, 800 и 1000 динара

Концерт у сарадњи са Француским институтом у Србији у оквиру Француске музичке јесени.


Marc Coppey, виолончело (Француска)

Нови симфонијски оркестар “Макрис” / Makris New Symphony Orchestra

Диригент: Предраг Госта (САД/Србија)

 

J. Ph. Rameau: Свита из “Les fêtes d'Hébé” (”Les Talens lyriques”)

C. Ph. E. Bach: Концерт за виолончело у А-дуру, Wq 172
                       Allegro-Largo con sordini, mesto-Allegro assai

A. Makris: “Трилогија” за оркестар

W. A. Mozart: Увертира из опере “Don Giovanni”

J. Haydn: Концерт за виолончело у Ц-дуру, Hob. VIIb:1
               Moderato-Adagio-Allegro molto

Марк Копе привукао је пажњу љубитеља музике када је са осамнаест година добио две највеће награде Баховог такмичења у Лајпцигу – прву награду и специјалну награду за најбоље тумачење Баха и тада га запажа Јехуди Мењухин.
Затим почиње његова солистичка каријера у Москви, па у Паризу, свира са Националним оркестром Француске, Филхармонијским оркестром Радио Франс, Париским оркестром и већином француских оркестара, али и европским И светским. Велики је пријатељ београдске музичке сцене.
Посебно негује еклектички стил. Страствени љубитеље камерне музике, истражује њен репертоар али је уједно био и виолончелиста квартета Изаија током пет година. Снимио је дела Бетовена, Дебисија, Емануела, Фореа, Грига, Штрауса, Баха, Шуберта, Брамса...

Марк Копе складно ради и на својој солистичкој каријери као и на педагошком плану: професор је на париском Високом националном конзерваторијуму и води мастер курсеве у целом свету. Уметнички је директор фестивала Les Musicales у Колмару а од 2011. године музички је директор оркестра Загребачких солиста.
Рођен у Стразбуру, Марк Копе је студирао на конзерваторијуму у родном граду, затим на Високом националном конзерваторијуму у Паризу и на Универзитету у Индијани, Блумингтон (САД). Свира на виолончелу Матео Гофрилер (Венеција 1711).

НОВИ СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР “МАКРИС” свој први концерт приредио је пре нешто више од годину дана – 31. јануара 2015. Оснивач и уметнички директор оркестра је диригент Предраг Госта, а оркестар окупља првенствено младе таленте и уједно је званичан оркестар Нове београдске опере (основане марта 2014). Оркестар делује под покровитељством Фондације Макрис из САД-а, те стога носи име америчког композитора грчког порекла Андреаса Макриса (1930–2005). Фондација Макрис, са седиштем у Вашингтону, ради на очувању музичке заоставштине Андреаса Макриса и помаже развој младих талената. Захваљујући њима, Нова београдска опера и Студио за рану музику добили су на коришћење ново италијанско чембало, камерне оргуље, барокне тимпане и друге инструменте, комби за превоз, а више младих уметника примило је школарине које су им омогућиле да се усавршавају на мајсторским радионицама у Београду, Русији, Немачкој, Великој Британији, САД и Аустрији. НСО “Макрис” посебну пажњу поклања историјској интерпретацији, те зависно од репертоара свира на савременим или историјским инструментима, или користи одређене елементе које приближавају интерпретацију времену када је музика настала. Оркестар је јануара ове године од стране мучког часописа Музика Класика добио признање ОРКЕСТАР ГОДИНЕ за свој рад и заслуге у ширењу културе у Београду и у земљи у прошлој, 2015. години.

ПРЕДРАГ ГОСТА, диригент, рођен је у Београду где је завршио нижу и средњу музичку школу. Основне и постдипломске студије завршио је на чувеном Тринити колеџу за музику у Лондону (соло певање и чембало), а троструке мастер студије из соло певања, хорског и оркестарског дириговања на Државном универзитету Џорџије у Атланти, САД. Усавршавао се у Великој Британији, САД и Русији кроз сарадњу са уметницима као што су Ентори Рули, Ендрју Лоренс Кинг, Џон Холовеј, Колин Тилни, Џејмс Џонстон, Александар Полианичко, Џонатан Брет, Јорма Панула, Колин Метерс, и други. Госта је уметнички директор београдског Фестивала ране музике, а такође води и Нову београдску оперу, Барокну академију и Нови симфонијски оркестар Макрис. Копредседник је Макрис фондације из САД-а и председник међународног удружења за рану музику Early Music Network. Уметнички је директор ансамбла Nju triniti barok (New Trinity Baroque) из Атланте, као и шеф-диригент Gvinet baleta (Gwinnett Ballet Theatre). Добитник је бројних награда и признања, укључујући награде Америчког конгреса 2006. године, награде међународног удружења за учењаке Faj Beta Delta, као и медаље Теслине научне фондације из САД-а 2015. године за доприносе у култури и повезивање матице и дијаспоре. Међу оркестрима и ансамблима са којима је сарађивао убрајају се и Лондонски симфонијски оркестар, Оркестар државне капеле Глинка у Петрограду, Руски државни оркестар у Москви, Национална филхармонија у Вашингтону и други. Објавио је десетак компакт дискова и ДВД-а са музиком од барока до савременог доба. Први је диригент са простора бивше Југославије који је снимио ЦД са Лондонским симфонијским оркестром (оркестарска дела Андреаса Макриса). Његов други ЦД са Лондонским симфонијским оркестром са музиком Мусоргског (Слике са изложбе) и Рахмањинова (Симфонијске игре) изашао је ове јесени.

 

bunt sponzori

makris and gosta