Menu

Olafur Arnalds

Koncertni program
olafur
Datum: 20 novembar 2019 20:30

Venue: Velika dvorana

Cena ulaznica: 2200, 3200, 3700, 4200 dinara

U sredu 20. novembra, koncert u Sava Centru održaće maestralni islandski muzičar Olafur Arnalds i tom prilikom promovisati jedan od najbolјih albuma XXI veka "Re:member”.

Tokom poslednjih godina, 33-godišnji pijanista, multiinstrumentalista i kompozitor Olafur Arnalds konstantno je otkrivao i sebe i muziku koja ga inspiriše i provocira. Muza ga je vodila na zaista potpuno drugačije strane: od uloge bubnjara u hardcore bendu i sviranja Šopena sa Alisom Sarom Ot, preko saradnje sa brojnim lokalnim (islandskim) umetnicima u okviru Mercury Classics projekta (Island Songs) i komponovanja muzike za kultnu TV seriju "Broadcurch", do saradnje sa Janusom Rasmusenom na njihovoj viziji elektronske/tehno/klupske muzike kroz Kiasmos. Usput je pravio muziku i za balet i za film. Skladištio je sva ta iskustva, tehnički napredovao, širio krug umetnika koji ga inspirišu i spremao se za konačni izlazak iz čaure. Arnalds je na "Re:member"-u, koji je zvanično njegov četvrti (solo) studijski album, sva ta sirova iskustva sviranja različitih žanrova pustio da se prepliću i kombinuju bez filtriranja, a u isto vreme ušao je u srž kreativnog procesa u kojem umetnik tokom stvaranja potpuno izlazi iz začaranog kruga tuđih i sopstvenih očekivanja i navika.

Ako za trenutak zamislite grupu muzičara, nekoliko klјučnih imena popularne muzike XX veka - neka to primera radi budu Žan Mišel Žar, Pink Floyd, Erik Sati i Aphex Twin - kako sede i stvaraju zajednički muziku koju će neka sledeće svemirska sonda nositi do prve otkrivene planete s inteligentim oblicima života, to što bi napravili moglo bi vrlo lako da liči na ono što stvara Olafur Arnalds. Za nas laike to bi bio jedan pačvork klasične muzike i ambijenta, rokenrol senzibiliteta i "uradi sam" snalažlјivosti, starinskih i modernih instrumenata i niza jedinica i nula, topline i otuđenosti, zapitanosti i melanholije, veštačke inteligencije i onog najjednostavnijeg u čoveku. Kada preslušate "Re:member “ zaklјučak je baš lak: Olafur Arnalds je sa druge planete, tu nema nikakve dileme.

"Re:member” je čarolija koja nam pomaže da budemo kompletni, da osetimo svaki deo tela i svaku svoju misao. On je nada i radost koju možemo da pronađemo jedni u drugima kada najzad uspemo da se povežemo ili kada najzad imamo nešto da podelimo."

U sudaru tehnologije sa inspiracijom, improvizacije sa treningom, planete Island sa ostacima planete Zemlјe, tu negde sebi svako jednom mora da postavi pitanje: šta tačno ja radim ovde? Odgovore tražimo ili ne. Neki od nas baš vešto simuliraju zapitanost, dok neki drugi toliko iznure sebe u toj potrazi da prosto zaborave šta je tačno bilo pitanje. Olafur Arnalds je neko ko odgovor na pitanje ko smo i šta predstavlјamo traži za sve nas. Nјegov album “Re:member” delo je čiste renesansne lјubavi uobličene primenom tehnologijom XXI veka i iskonskom želјom da se dođe da odgovora.

Svet je iznenada prošle godine napustio jedinstveni Johan Johanson, ali za onaj suptilni deo emocija koje samo muzika može da izazove i da ih izvuče u prvi plan, tu su i dalјe alhemičari Nils Frahm, Maks Rihter, Olafur Arnalds i drugi koji još otkrivaju sebe i značaj koji muzika ima i u ovo vreme otuđenosti i površnosti.

Koncert Olafura Arnaldsa nije "samo" muzički događaj godine u Srbiji, ovo je onaj trenutak u prostoru i vremenu koji može da inspiriše na razne velike stvari generacije lјudi koji još nisu sigurni u svoj talenat i svoja osećanja. Ovaj koncert se sluša širom otvorenog srca.

Organizator koncerta, Charm Music, posebno želi da omogući mladima da posete ovaj kulturni događaj, s toga će oni ispod 22 godine ulaznice iz II kategorije (redovna cena: 3700 dinara) moći da kupe sa 25% popusta, odnosno po ceni od 2770 dinara. Ove ulaznice važiće samo uz ličnu kartu.

Ulaznice za ovaj događaj biće dostupne od petka, 26. jula na blagajni Sava Centra, kao i na svim prodajim mestima mreže Ticket Vision i online na www.tickets.rs.

 

Telefon
220-60-60

Radno vreme blagajne

  • tick ruka
  • 10-16h (radnim danom)
  •  
  • Telefon: 220-6060

VAŽNO: Sava Centar ne snosi odgovornost za oštećenje i ukradene ulaznice. Ulaznicu ne možete zameniti ili tražiti povraćaj novca. U slučaju otkazivanja  događaja izvršiće se povraćaj novca. Najstrožije je zabranjeno korišćenje mobilnih telefona, foto-aparata ili bilo kakve opreme za snimanje slike i zvuka u prostoru u kome se održava program. U objektu Sava Centra je zabranjeno pušenje.