Menu

Hangdžou filharmonija

hangdzou
Kategorija
Koncertni program
Datum
25 april 2018 20:00
Venue
Velika dvorana
Telefon
220-6060
Cena ulaznica 700, 900 i 1200 dinara

BRILJANTAN KINESKI ORKESTAR

Hangdžou filharmonija, novo kinesko kulturno čudo, za manje od deset godina svog postojanja ostvarila neverovatan napredak i velikom brzinom se izdvojila kao prvorazredni orkestar u Kini, zemlji poznatoj po ogromnoj konkurenciji. Kao jedan od najperspektivnijih orkestara, Hangdžou filharmonija se dokazla u najširem muzičkom spektru, od brojnih koncerata u sezoni, operskih i baletskih produkcija, izvođenju kamerne i filmske muzike, kao i kroz CD izdanja koje je međunarodna kritika pozitivno ocenila.
Hangdžou filharmonija sarađuje sa impresivnom plejadom vrhunskih muzičara današnjice kao što su dirigenati Vladimir Fedosjev, Zubin Mehta, Genadi Roždestvenski, Pavo Jarvi, i solisti među kojima Žan Iv Tibode, Andrej Gavrilov, Beri Daglas, Gidon Kremer, Midori, Sara Čang, Maksim Vengerov, Reno Kapuson, i mnogi drugi. Orkestar je posvećen zapadnoevropskoj muzičkoj tradiciji kao i promociji savremene kineske muzike, posebno kroz program namenjen kompozitorima od kojih poručuje dela.
Pored toga što je jedan od stubova kineske kulture, Hangdžou filharmoniju odlikuje aktivno kulturno povezivanje i razmena sa evropskim orkestrima, pogotovo sa Berlinskom filharmonijom u kojoj se muzičari iz ovog kineskog orkestra usavršavaju svake godine. Međunarodna kritika je sa posebnim oduševljenjem dočekala prvo CD izdanje ovog orkestra sa violinistom Ning Fengom, objavljenim 2014. godine za Universal Music i Channel Classics Records.
Raznovrsni programi, učešće na festivalima i brojne edukativne aktivnosti doprineli su da Hangdžou filharmonija postane jedan od najomiljenijih orkestara u Kini, a koji skreće pažnju evropske publike na turnejama u Nemačkoj, Italiji, Rusiji, Češkoj, Austriji, Estoniji…
Dirigent Jang Jang je umetnički direktor i šef-dirigent orkestra. Bez sumnje jedan od najzapaženijih kineskih dirigenata, Jang Jang je dobitnik prve nagrade za izuzetno izvođenjenje na Međunarodnom takmičenju Dimitris Mitropoulos, 2006. godine. Pored toga što je veoma aktivan na kineskoj muzičkoj sceni, Jang Jang je čest gost svih vodećih operskih kuća, a takođe se uspešno predstavlja pred vodećim evopskim orkestrima poput Štutgartske filharmonije, Nemačkog simfonijskog orkestra iz Berlina, Operskog orkestra Verone, itd.  Ning Feng je violinistička zvezda koji se proslavio na kineskoj muzičkoj sceni. Danas živi u Berlinu i razvija uspešnu međunarodnu karijeru kroz brojne turneje i angažmane sa vrhunskim orkestrima. Ovaj muzičar ima reputaciju interpretatora podjednako zadivljujućeg lirizma i tehničkih bravura koje ga svrstavaju u virtuoza retkog dostignuća.
Okestar Hangdžou filharmonije će pod upravom svog šefa- dirigenta Jang Janga zajedno sa virtuozom Ning Fengom nastupiti u beogradskom Centru Sava, 25 aprila.  Na ovom koncertu spojiće zapad i istok kroz primere iz različite muzičke literature. Na programu su Uvertira “Leteći Holanđanin” Riharda Vagnera, “Koncert leptira ljubavnika” Čen Gang i He Žanhao i “Simfonijske igre” S. Rahmanjinova.  Organizatori koncerta su Sava Centar, Beogradska filharmonija i Nacionalna fondacija za umetničku igru, uz podršku Grada Beograda. Deo prihoda od ovog koncerta biće namenjen za podršku mladim muzičkim i baletskim talentima u Srbiji.