Menu

Nacionalni balet Španije

nbalet_espana2
Kategorija
Muzičko-scenski
Datum
04 jun 2017 20:00
Venue
Velika dvorana
Telefon
220-6060
Cena ulaznica: 2300, 3400 i 4700 dinara

Nakon veličanstvenog gostovanja 2014.godine, Nacionalni balet Španije, u svetu najpoznatija španska plesna formacija plesačkih kralјeva i kralјica, sprema se za novi senzacionalni uspeh na sceni Velike dvorane Sava Centra 4. juna 2017. godine.

Nacionalni balet Španije je grandiozna struktura koja na vrhunskom umetničkom nivou afirmiše najveće vrednosti baletske umetnosti, čuva i predstavlјa tradiciju španske klasične plesne škole flamenko, muziku i igru nastalu u Andaluziji u 18. veku ne samo u ovom plesu, nego i u zarzueli, i u gracioznom eskuela boleru, koji su pretoplјeni tokom 18. veka od francuskih i italijanskih plesova u španski stil.
Ministarstva kulture Španije je osnovalo balet 1978. godine, i već 39 godina popularizuje flamenko, ples koji je UNESKO proglasio za nematerijalnu svetsku baštinu. Ima svoju zgradu u Madridu i danas je tu i kulturni centar i botanički ugao. Uz ime Nacionalnog baleta Španije vezuje se stvaralaštvo velikih plesača Antonija Gadesa, Hoakina Kortesa, Eve Jervavuene, Hosea Antonija, Karmen Amaje, Aurore Pons, Nane Lorke, Aide Gomes i mnogo drugih.

Poštovaoci strasnog flamenka imaće priliku da u jednom spektaklu gledaju četiri predstave koje zaustavlјaju dah. Više od 40 vrhunskih plesača uz pratnju desetine muzičara izvešće pred srpskom  publikom, po prvi put Bolero na muziku Morisa Ravela, Ritmos, Solea del Manton i Alento. Koreografiju potpisuju Alberto Lorka, Blanka del Rej, Rafael Agilar i Antonio Naharo, koji je i umetnički direktor baleta.  

Ritmični udarci potpetica , bogato ukrašeni kostimi , emotivni plesovi uz zvuke žive muzike i desetine kastanjeta u rukama plesača –  podići će temperaturu u sali i zapaliti scenu. Gledaoci će biti bukvalno zahvaćeni požarom najstrasnijih igara i zauvek ostati zalјublјeni u vreli španski temperament i prekrasni flamenko.

Visoko plesno majstorstvo, izuzetno raskošni kostimi i scenografija, osećajna i strasna muzika, emblematična dela i inspirativni spektakli su deo formule Nacionalnog baleta Španije, koja tera bezbrojne poštovaoce po svetu da ga uvek iznova gledaju.