Menu

17. BFI - DREZDEN FRANKFURT KOMPANIJA IGRE

BFI19_dresden
Kategorija
Muzičko-scenski
Datum
22 decembar 2020 20:00
Venue
Velika dvorana
Telefon
220-60-60
Cena ulaznica: 1500, 1900 i 2300 dinara

OBAVEŠTENјE

Zbog novonastale situacije i zabrane okuplјanja u zatvorenim prostorima, predstava Drezden Frankfurt kompanije igre koja je bila zakazana za 03. novembar pomera se  na 22. decembar 2020.
Sve ulaznice važe za novi termin.

BEOGRADSKI FESTIVAL IGRE


INFORMATION

Because of the new situation and the ban on indoor gatherings,
Dresden Frankfurt Dance Company's show that was scheduled for 03.11.2020. at Sava Centar is rescheduled for 22.12.2020.
All tickets are valid for the new term.

BELGRADE DANCE FESTIVAL

 


Svetska premijera za Beogradski festival igre

Jakopo Godani, laureat Nagrade Jovan Ćirilov – za korak dalјe, u okviru 16. Beogradskog festival igre

Međunarodno priznat koreograf, Jakopo Godani rođen je u La Speciji, u Italiji, gde je 1984. godine počeo da uči balet i modernu igru u Centru Loredane Rovanje. Tri godine je studirao vizuelne umetnosti u Školi lepih umetnosti u Karari, a 1986. godine je primlјen na usavršavanje u međunarodnom centru za igru Morisa Bežara – Mudra u Briselu. Kao profesionalac, Godani je debitovao 1988. godine, nastupajući u nekoliko pariskih trupa savremene igre. U Briselu je 1990. godine osnovao sopstvenu kompaniju i započeo koreografsku karijeru. Od 1991. do 2000. godine, bio je prvi solista u Baletu Frankfurt pod vođstvom Vilijama Forsajta, i istovremeno sarađivao sa ovim koreografom u stvaranju mnogih naslova. Godani je koreografsku karijeru razvijao kreirajući originalna dela za veliki broj svetskih kompanija, kao što su: Kralјevski balet u Londonu, Bajerski državni Balet, Nacionalna kompanija igre iz Madrida, Holandski teatar igre, Kralјevski danski balet, Balet Britanske Kolumbije, Balet Kapitol iz Tuluza, Balet Teatra milanske Skale, Kralјevski flamanski Balet, Finski nacionalni Balet, Balet državne Opere u Berlinu, Sidnejska kompanija igre, Balet izraelske Opere, Suzan Delal Centar, Holandski nacionalni balet, Aterbaleto, Balet Monte Karla, Kompanija Cedar Lake, i mnoge druge. Godani je postao umetnički direktor Forsajt kompanije (kasnije Drezden Frankfurt kompanija igre) početkom sezone 2015/2016. Nјegov rad je istovremeno sofisticiran, telesan i sirov. On koristi kolektivnu snagu u formi jednog organizma, na posve artikulisan način. On osmišlјava sve segmente dela, od inicijalne koreografije, preko dizajna prostora, objekata, okoline i postavke scene, piše tekstove i koncept za dramaturgiju, stilizuje imidž izvođača osmišlјavanjem kostima, stvara i razvoja inovativne načine korišćenja rasvete, video radova i projekcija, kreira i prilagođava muziku za neke od svojih komada… Godani je sastavio tim profesionalaca koji slično razmišlјaju, kako bi zajedno, tokom celokupnog procesa razvijali originalne ideje, vođeni kreativnim i inovativnim pristupom koji ima za cilј sagledavanje naprednog savremenog sveta.

Drezden Frankfurt kompanija igre deluje podjednako u oba grada, a njen umetnički direktor je međunarodno priznati koreograf Jakopo Godani. Repertoar trupe se sastoji uglavnom od Godanijevih radova. Nјegov cilј je produkcija živog inovativnog koreografskog jezika, onog koji zahteva virtuoznost u svom izrazu, postavlјajući fizičke izazove pred igrače. Na ovom putovanju, tradicionalno nasleđe umetničke igre spaja se sa savremenim razmišlјanjem, što dovodi do kreacije jedinstvenog ansambla. Partneri trupe su oblasti Saksonija i Hese, odnosno gradovi Drezden i Frankfurt na Majni, kao i privatni donator i javni sponzori. Trupa je smeštena u prostorima drezdenskog Evropskog centra za umetnost HELLERAU i frankfurtskog Depoa Bokenhajmer.